Leven in tijden van Corona

In wat voor onwerkelijke wereld zijn we in terecht gekomen. We leven mee met iedereen die geraakt zijn of worden door de gevolgen van het coronavirus. Hoe ongelooflijk lastig en zorgwekkend de huidige situatie ook is, er komt voor de samenleving ook weer een leven na het virus.

coronavirus

De 1,5-metersamenleving zoals Rutte het zo mooi noemde zal ons straatbeeld de komende tijd bepalen. Het coronavirus heeft veel processen op zijn kop gezet: de horeca en scholen moesten sluiten, evenementen zijn afgelast en vakanties zijn gecanceld. Het zijn niet enkel gevolgen voor nu, maar ook voor later. Onze samenleving zal er anders uit zal gaan zien. Ook nadat er een goed werkend vaccin is en we deze crisis achter ons kunnen laten. Het is een spannende tijd, een gevaarlijke tijd en een tijd waarin slachtoffers vallen. Het is ook een tijd die mogelijkheden biedt. Want ons bestaan wankelt, het piept en het kraakt; het staat op omvallen. Dat geldt voor onze manier van denken, van handelen, van oordelen en van verdelen. En alles wat omvalt, kan twee kanten op vallen: kop of munt. We liggen niet langer stil, onbeweeglijk, op een en dezelfde zijde van de munt, maar we tollen. En dat betekent ook dat we op de andere zijde terecht kunnen komen – nu meer dan ooit.

met elkaar voor elkaar

 

Voor iedereen die ooit een grote mond over veranderingen had, is dit de tijd om verantwoordelijkheid te nemen.  Dus geen gejammer en geen paniek, maar hoop, daadkracht waar nodig, verstand en zoiets als ‘menselijkheid’. Wat dat woord betekent? Dat is aan ons, want met elke maatregel die we nu treffen, elke handeling die we nu verrichten en elke vraag die we nu stellen, geven we antwoord op de vraag wat het inhoudt mens te zijn.  ‘Menselijkheid’ begint niet met grote woorden, maar met kleine daden, zoals liefde met een blik, een complimentje,  een lieve opmerking over iets dat je opvalt.  Met zijn allen krijgen we de corona onder controle

Wij zijn trots op alle mensen in de zorg